Wat betreft de omvang van de druivenaanplant is Italië het derde wijnland van Europa, maar qua productievolume is het regelmatig het grootste. Opvallend aan Italië is dat alle delen van het land wijnbouw kennen: van de Alpen in het hoge noorden tot de Etna op Sicilië in het diepe zuiden. In het laatste kwart van de twintigste eeuw heeft het land een grote inhaalslag gemaakt op het gebied van wijnbouw- en wijnmaaktechniek en belandde een aantal wijnen, zoals Barolo, in de wereldtop.
Italië, met zijn zeer lange en boeiende wijnbouwgeschiedenis, heeft een enorm groot aantal eigen druivenrassen, waarvan de meeste alleen in bepaalde regio’s voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan nebbiolo, die alleen in Piemonte gedijt. Die veelheid aan druivenrassen, maar ook aan terroirs zorgt samen met de enorme creativiteit van producenten voor een geweldige diversiteit binnen het Italiaanse wijnaanbod.
De op papier beste Italiaanse wijnen dragen een gecontroleerde herkomstbenaming in de vorm van een Denominazione di Origine Controllata (DOC), of de nog prestigieuzere Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG).
Wijn uit Italië - Apulië
Gemaakt van uitsluitend de negroamarodruif en zeer typisch Zuid-Italiaans van geur en smaak: zondoorstoofd, zacht, kruidig en zwoel! Al tweemaal winnaar van het Proefschrift Wijnconcours en regionale en nationale winnaar van de Huiswijncompetitie.
Wijn uit Italië - Apulië
Gemaakt van uitsluitend de negroamarodruif en zeer typisch Zuid-Italiaans van geur en smaak: zondoorstoofd, zacht, kruidig en zwoel! Al tweemaal winnaar van het Proefschrift Wijnconcours en regionale en nationale winnaar van de Huiswijncompetitie.
Wijn uit Italië - Veneto
Geurige witte wijn uit Italië, met een fruitig aroma van appel en perzik. De volle, droge smaak past goed bij pasta met paddenstoelen of vis. Ook erg lekker bij gevogelte.
Wijn uit Italië - Veneto
Geweldige wijn. Bloemen, noten, gele pruimen, toast, boter. Dik, rijp en weelderig met een fraai tegenwicht van levendige zuren.
Wijn uit Italië - De Marken
Volle, droge witte wijn uit Italië, met een aroma van rijpe gele vruchten en lichte toastnuances. De smaak is vol en romig. Heerlijk bij smaakvolle gerechten met vis, maar ook lekker bij jonge kazen.
Wijn uit Italië - Friuli
Volle, geurige rode wijn met een intens eikenhoutaroma, rijp rood fruit en karameltonen. De smaak is zacht en rond. Lekker bij ossobucco of pasta met rijke saus.
Wijn uit Italië - Abruzzen
Krachtige Italiaanse rode wijn met de geur van kruiden, licht eikenhout en veel rijp rood fruit. De smaak is zacht en vol. Heerlijk bij geurige vlees- en pastaschotels of bij milde kazen.
Wijn uit Italië - Apulië
Prachtige, volrode wijn. In de geur aroma's van rijp donker fruit, kruidigheid en luxe eikenhout. De smaak zet vol en zijdezacht in en heeft een lange finale. Combineert goed met kruidige gerechten zoals stoofschotels maar is ook als begeleider van een stukje kaas of worst heel geschikt.
Wijn uit Italië - Piemonte
Volrode Italiaanse wijn met de geur van cederhout, kruiden en rijp gekonfijt fruit. De smaak is soepel en vol. Heerlijk bij licht gekruide schotels uit de oven of van de grill.
Wijn uit Italië - Apulië
Zuid-Italiaanse rode wijn met de geur van rijp fruit en lichte, frisse kruiden. De smaak is vol, zacht en sappig: heerlijk bij gegrilde of licht-gekruide gerechten. Ook lekker bij een stukje romige kaas.
Wijn uit Italië - De Marken
Bijzondere Italiaanse rode wijn van voornamelijk montepulcianodruiven. Kruidig en pittig van geur en vol en krachtig van smaak. Perfect te combineren met kruidige pasta of gegrild vlees.
Wijn uit Italië - Veneto
Volle, droge Italiaanse witte wijn met geurnuances van geel fruit en bloemen. De sappige, frisse smaak past goed bij koude buffetten met salades en schelpdieren. Ook lekker als aperitief.
Wijn uit Italië - Veneto
Intense en complexe Italiaanse rode wijn. De geur neigt naar krenten en pruimen, de smaak is geconcentreerd en zacht. Echt een wijn om buiten de maaltijd van te genieten, of met een gerijpte kaas.
Wijn uit Italië - Veneto
Geconcentreerde rode wijn uit Italië, met een verfijnd aroma van rijp, gekonfijt fruit en een tikje eikenhout. De smaak is vol en aromatisch.
Wijn uit Italië - Sicilië
Italiaanse rode wijn met een krachtig, fruitig aroma van kersen, bramen en kruiden. De smaak is vol en sappig. Goede wijn bij koude voorgerechten met vleeswaren of gekruide ovenschotels.