Riesling, de koningin van de Duitse wijngaarden. Deze druif is een ware kameleon, die zich thuis voelt in allerlei stijlen. Van strakdroog tot mierzoet, Riesling kan het allemaal. Kenmerkend zijn de frisse zuren en de aroma’s die dansen tussen groene appel, citrus en rijpe perzik. De wijn staat ook bekend om zijn ‘mineraliteit’, een soort ziltige frisheid die doet denken aan natte stenen na een regenbui. Duik met ons in de wereld van deze veelzijdige witte druif en ontdek waarom Riesling zo geliefd is.
Geurige Duitse witte wijn met een verleidelijk aroma van rijp wit fruit en bloemen. Krachtig en vol van smaak. Origineel aperitief, maar ook erg lekker bij zuurkool, zoetwatervis of pittige Aziatische gerechten.
Sappige, verfijnde droge witte wijn uit Oostenrijk, met een aroma van bloemen en fris groen fruit. De frisse smaak past goed bij koude visgerechten of zoetwatervis.
Sappige Duitse witte wijn, met een bloemige en fruitige geur. Droog en verfrissend van smaak. Lekker als aperitief, maar ook heerlijk bij vis of schaal- en schelpdieren.
Expressieve, frisdroge witte wijn met tonen van limoen, granny smith, peer en lichte toast. Heerlijk sappig en tegelijk levendig fris in smaak. Mooi als aperitief, of bij salades met vis, Aziatische gerechten (nasi) of kaasfondue.
Bloemig en fruitig, met nuances van limoen en geel fruit: zo ruikt deze Duitse witte wijn. De smaak: pittig en frisdroog. Heerlijk bij zoetwatervis zoals forel of schaal- en schelpdieren.
Deze Riesling Trocken van Daniel Fries is fris en strak, met citrus, groene appel en een minerale toets. Elegant en verfijnd, typisch Mosel.
Mousserende witte wijn uit Duitsland met een verfijnd aroma van appel, abrikoos en citrus. Krachtig en frisdroog van smaak. Lekker als feestelijk aperitief of bij gerookte zalm.
Sprekende frisdroge witte wijn met fruitige tonen van citrus, appel en perzik. De smaakinzet is rond en ontwikkelt zich fris en sappig. De afdronk is verfijnd en beendroog. Doet 't erg goed als aperitief, maar combineert ook mooi met bijvoorbeeld lichte vis- of kipgerechten.
Intens geurende witte wijn met nuances van grapefruit, perzik en een lichte rokerigheid. Ragfijn van structuur met veel verfijning en opwekkende frisheid. De afdronk is kristalzuiver en aanhoudend. Verfrissend om zo te drinken, of te combineren met vissalades of lichte voorgerechten met schaal- en schelpdieren.
Zuivere en aromatische Oostenrijkse witte wijn met een pittige, frisse smaak. Op-en-top riesling! Prima bij geurige gerechten - zoals zuurkool - of kip in witte wijn.
Fruitige, droge witte wijn uit Frankrijk, met de geur van fruit en een pittige, frisse smaak. Een goede begeleider van frisse salades, gebakken vis of Elzasser zuurkoolschotel.
Aromatische Duitse witte wijn met de geur van rijp fruit en kruiden. De smaak is fris en elegant. Fraaie riesling, die uitstekend smaakt bij gepocheerde zoetwatervis of gevogelte in roomsaus.
Fraaie Duitse droge witte wijn met een subtiel aroma van citrus, lichte kruiden en bloemen. De smaak is elegant en frisdroog. Goed te combineren met visgerechten, asperges of gevogelte.
Verfijnde, lichtvoetige en opwekkende witte wijn met een schone geur van witte bloesem, limoen, perzik en vuursteen. Slanke en levendig frisse stijl met puur fruit in de smaak. De afdronk is lang met grapefruit en licht rokerige tonen.
Krachtige frisdroge witte wijn met een verfijnde geur en smaak van grapefruit, perzik, toast en licht mineraalcomplexe nuance. De afdronk is lang en rijkgeschakeerd. Mooi om zo te drinken of te serveren bij visgerechten, zowel uit de oven als gebakken.
Overweeg je om Riesling te kopen? Een uitstekend idee! Deze Duitse druif is een held op sokken – of beter gezegd, op wortels. Riesling is namelijk ongelofelijk veelzijdig en biedt voor ieder wat wils. Of je nu houdt van een verfrissende, beendroge wijn of juist een weelderig zoete dessertwijn, deze druif levert het. Haar geheim? Een perfecte balans tussen frisse zuren en fruitige aroma’s, waardoor ze nooit verveelt. Voor wie een verrassende en elegante witte wijn zoekt, is Riesling kopen een schot in de roos.
De smaak van Riesling is een avontuur op zich. Jonge, droge Rieslings barsten van de frisse tonen, zoals groene appel, limoen en grapefruit, vaak met een uitgesproken mineraliteit – denk aan de geur van natte kiezels. Naarmate de druiven rijper worden geoogst, of de wijn ouder wordt, komen er rijkere aroma’s naar voren. Denk aan perzik, abrikoos en zelfs een vleugje honing. Een bijzonder kenmerk is het zogenaamde ‘pétrol’-aroma dat oudere Rieslings kunnen ontwikkelen; een complexe geur die liefhebbers enorm waarderen. De unieke smaak van Riesling maakt hem een wijn die je blijft ontdekken.
Het geheim achter de vele soorten Riesling zit ‘m in de oogsttijd en de vinificatie (het proces van wijnmaken). Duitse wijnmakers gebruiken een handig systeem, de Prädikatswein-classificatie, om de rijpheid van de druiven aan te duiden. Dit begint bij ‘Kabinett’ (licht en vaak droog) en loopt via ‘Spätlese’ (late oogst, iets rijker) op naar ‘Auslese’ (selectieve oogst, zoeter) en de edelzoete ‘Beerenauslese’ en ‘Trockenbeerenauslese’. Daarnaast wordt Riesling ook gebruikt voor Sekt, de Duitse variant van mousserende wijn. Dankzij deze variatie vind je altijd wel een van de vele soorten Riesling die bij de gelegenheid past.
Hoewel Duitsland het onbetwiste thuisland is, vind je Riesling wereldwijd. De specifieke Riesling kenmerken worden sterk beïnvloed door de bodem en het klimaat. De beste wijnen komen vaak van steile, zonovergoten hellingen.
Ga je voor het eerst Riesling bestellen? Laat je niet afschrikken door de Duitse termen op het etiket. Een ‘Trocken’ is droog, perfect voor bij de maaltijd. Een ‘Feinherb’ of ‘Halbtrocken’ heeft een subtiel zoetje en is heerlijk op het terras. De zoetere stijlen (vanaf ‘Spätlese’) zijn fantastisch als aperitief of bij pittige gerechten. De prijs voor een goede Riesling begint al rond de [ontbrekend] euro. Wil je echt uitpakken, dan kun je voor een ‘Grosses Gewächs’ (GG) gaan, de top van de droge Duitse wijnen. De juiste Riesling bestellen is een kwestie van smaak en moment.
Riesling is een culinaire duizendpoot. De hoge zuren en het fruitige karakter maken hem een geweldige partner voor tal van gerechten. Een droge Riesling is subliem bij schaal- en schelpdieren, zoals oesters of mosselen, maar ook bij de Elzasser klassieker zuurkool. De lichtzoete varianten zijn een gouden combinatie met de Aziatische keuken, vooral bij pittige gerechten uit Thailand of Vietnam. Ook bij witvis, gevogelte of een kaasplankje met geitenkaas doet Riesling het uitstekend. Proost en eet smakelijk!
Riesling een van de weinige witte druiven is die uitzonderlijk goed kan ouderen? Goed gemaakte Rieslings kunnen decennialang in de kelder liggen en ontwikkelen dan prachtige, complexe aroma's van honing, gedroogd fruit en het beroemde 'pétrol'. De hoge zuurgraad werkt als een natuurlijk conserveermiddel. Een fles voor nu, en eentje voor over tien jaar dus!