Het is guur weer, de wind raast door de boomtoppen en de grond kleurt geel van het gevallen blad. Voor de één de mooiste tijd van het jaar, voor de ander een treurig geheel. Ongeacht welk type je bent, met een kaasplank op tafel zit je er knusjes bij! Wat betreft kaas zijn er net zo veel soorten en maten als wijn. We kunnen praten over terroir, rijping, soort en ga zo maar door. Om het je makkelijk te maken hebben we onze ideale kaasplank samengesteld en daarbij passende wijnen.
We hebben de kazen uitgezocht bij onze buren Fromagerie Kef. De wijnen zijn verkrijgbaar in onze winkels. Ga je liever voor de klassieke wijnspijs combinatie of heb je voorkeur voor een hedendaags alternatief? We laten het aan jou. Proost!
Päölke Köning, de romige rauwmelkse witschimmel kaas uit Zevenaar is een allemans vriend. Lekker fris, zacht met een volle smaak van verse koemelk. Het kaasje wordt 6-9 weken geaffineerd en is door zijn toegankelijkheid de perfecte start van je kaasplank.
De klassieker: witte Bourgogne wijn. Eentje zoals de cuvée Plaisance van Thierry Drouin. Het domein gelegen in het zuiden van de Bourgogne staat bekend om zijn zachte, volle en charmante Chardonnay wijnen. De perfecte balans tussen fruit expressie en rijpe mondgevoel licht precies in lijn van een romige witschimmelkaas. Een combinatie uit het boekje!
https://www.vindict.nl/product/1086530111/thierry-drouin-bourgogne-blanc-plaisance-2023
Een alternatief: Ga je liever voor een wat meer uitgesproken combinatie? Kies dan een Condrieu. De kleine wijnregio op twee uur ten zuiden van de Bourgogne biedt een verleidelijk geurend alternatief. Ravines van domaine Niero is een benchmark wijn met een breed palet en luxueuze aroma’s van steenfruit en bloemen. Een combinatie die net even een beetje extra brengt.
https://www.vindict.nl/product/1118660111/remi-niero-condrieu-les-ravines-2023
Crottin de Chavignol, klassieker wordt het niet met deze geitenkaas uit de Loire, Frankrijk. De kaas is rullig en zacht wanneer jong, maar laat je het wat langer rijpen dan krijg je een interessante, pittige geitenkaas met een mineraal karakter en prettige droge structuur.
De klassieker: Sauvignon Blanc uit de Loire. What grows together goes together zeggen ze toch? Deze stuivende Sancerre van domaine Sautereau, met zijn kraakheldere zuren en frisse lengte, is het perfecte voorbeeld van een klassieke combi.
https://www.vindict.nl/product/1093850111/domaine-sautereau-sancerre-2023
Een alternatief: Bubbels! Kies je voor een mousserende wijn, dan moet je deze combi wellicht wat eerder in de line up zetten. Des al niettemin is deze Franciacorta Emozione Brut van Villa Franciacorta een prachtige combi. De Italiaanse variant op Champagne is krachtig en uitgesproken genoeg om samen met de pittige kaas te gaan. De bubbels zorgen voor een spannend geheel. Probeer het eens!
https://www.vindict.nl/product/1085870111/villa-franciacorta-emozione-brut-2020
Herve Vieux du Moulin uit Herve, de Belgische kant van Limburg, is een showstopper. Uitgesproken geurig en lekker pittig van smaak, alles wat je zoekt in een goede rood flora kaas. De rauwmelkse koemelk kaas is 4-7 weken geaffineerd en heeft daarmee een enorm zachte textuur. (De Nederlandse variant is enkel beschikbaar in gepasteuriseerde variant)
De klassieker: hoe kan het ook anders, rode bourgogne. Bijvoorbeeld deze Beaujolais van Jean-Paul Brun. Het sappige rode fruit met licht aardse ondertonen wordt al sinds mensen heugenis gecombineerd met geurige gewassen rood flora kazen. Kies in deze combinatie wel voor een jonge Herve die niet te pittig is.
https://www.vindict.nl/product/1100600111/jean-paul-brun-terres-dorees-beaujolais-lancien-2023
Een alternatief: uit Zuid-Afrika. Wat dacht je van deze variant op witte Hermitage uit Stellenbosch? Een wijn die niet per definitie aromatisch is maar veel te bieden heeft op het gebied van textuur en diepgang. Iets wat wel nodig is als partner bij deze Herve kaas.
https://www.vindict.nl/product/1114760111/demorgenzon-stellenbosch-dmz-limited-release-marsanne-2024
Comté Extra Vieux uit de Jura Frankrijk. Comté is de meest gegeten kaas van Frankrijk en wij in Nederland zijn ook fan. De bergkaas wordt alleen gemaakt van zogenaamde ‘zomermelk’, een specifieke periode wanneer de koeien in de wei lopen. De rijke, diepe en nootachtige smaak van Comté typisch. De romige textuur met kristallen door de lange rijping zorgt voor een indrukwekkend mondgevoel.
De klassieke combi: Bordeaux rood. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een stevige rode wijn enkel een goede combinatie met korrelige harde kazen. De tannines vormen een link met het droge mondgevoel van de kaas. Kies voor een sappige Bordeaux variant zoals bijvoorbeeld deze Château de Pitray.
Een alternatief: edel zoet, maar dan wel klassieke stijl. Het drogende mondgevoel van een brokkel kaas kan perfect gebalanceerd worden met een zoete wijn. Deze Sauternes, de zoete appellatie van de Franse Bordeaux regio, is de perfecte wijn. Het bijna honing zoete dat samengaat met een elegante zuur structuur. Verleidelijke smaken van bloemen, marsepein en gekonfijte citrus schillen. Harmonie is het beste woord om deze combinatie te omschrijven.
https://www.vindict.nl/product/1094180111/chateau-gravas-sauternes-halve-fles-2022
Cabrales Valfríu uit noord Spanje is een absolute knaller. Deze mix van koe-, geit- en schapenmelk is enorm uitgesproken en zeer pittige kaas is wellicht niet voor iedereen maar zeker het proberen waard. De kaas zelf is romig van textuur, met veel blauwe aders. De smaak is iets drogend en blijft langdurig aanhouden in de mond.
De klassieke combi: Port ruby reserve van Quinta da Romaneira staat volledig zijn mannetje naast deze pittige blauwe kaas. Het zoet maakt het pittige van de blauwe kaas milder in de mond. Daarnaast geeft de blauw schimmel een liftend effect op het rode fruit karakter van de port. Win-win situatie kunnen we wel zeggen!
https://www.vindict.nl/product/1051820111/quinta-da-romaneira-ruby-reserve-port
Een alternatief: sherry. Ja je leest het goed, sherry. Weg met het stoffige imago, weg met de half zoete on interessante sherry die je oma altijd dronk. Het is tijd dat we Sherry weer zien voor de prachtige wijn dat het is. Deze zoete en oxidatieve stijl Pedro Ximénez is gemaakt van ingedroogde druiven. Ja het is vol zoet, daarmee complex en diepgaand. Prachtige combi bij een uitgesproken geurige kaas als de Cabrales Valfríu.