Van Champagne tot Condrieu: bubbels, rosé met karakter, comfortabel wit, juicy rood en rijkelijk zoet, jouw wijnadvies voor de herfstdagen.
De zomer is voorbijgevlogen en de herfst kondigt zich aan. De dagen worden korter en de eerste bomen kleuren richting geeloranje. De zonnige BBQ-avonden worden ingeruild voor druilerige dagen achter het raam. De kaarsen worden aangestoken, de tafels gedekt en knusse huiselijkheid verwarmt de eetkamer. Vrijwel automatisch snakken we naar een ander type wijn. Het Vindict-team staat voor je klaar om je van inspiratie te voorzien. Hierbij alvast onze 5 favorieten!
Mousserende wijnen zijn niet alleen een feestelijk aperitief of een verfrissende versnapering. Bubbels met wat meer rijkdom, gelaagdheid en complexiteit zijn perfect voor gure herfstdagen.
Charles Heidsieck, Brut Réserve, NV -Champagne, Frankrijk
Heidsieck is één van onze favoriete Champagnes. Het huis staat erom bekend om redelijk veel dosage in hun wijnen te hebben. Tussen 0–12 g/l dosage wordt als brut geclassificeerd, wat wil zeggen droog. Daarbinnen kan gespeeld worden. De hogere dosage geeft de Champagne een zacht mondgevoel met een fijne bubbel. Geuren en smaken variëren van de verse notenbar tot de warme bakker. Perfect voor de herfst!
👉 Bekijk Charles Heidsieck Brut Réserve
Wie denkt dat rosé enkel knisperend fris en fruitig is, heeft het mis. Rosé alleen geschikt als zomers aperitief? Absoluut niet. Er zijn rosés met structuur en uitgesproken karakter die perfect passen bij de herfst.
Reichsrat von Buhl, Bone Dry Rosé - Spätburgunder, Pfalz (Duitsland)
Een rosé die meteen opvalt door zijn donkere kleur. Let op: in tegenstelling tot wat velen denken zegt de kleur niets over de mate van zoetheid. Deze rosé, gemaakt van de Spätburgunder druif, heeft enorm frisse zuren en subtiele tannine. Niet het alledaagse aperitief dus, maar eerder een rosé die een maaltijd kan begeleiden. Het uitproberen waard!
👉 Bekijk Bone Dry Rosé
Witte wijn bestaat in allerlei verschillende stijlen. Zodra het regenachtig weer wordt, kiezen we het liefst voor een wat rijkere stijl witte wijn. Het liefst met lekker veel rondeur en comfort. Dat is precies wat Condrieu te bieden heeft — een keer wat anders dan de standaard Chardonnay.
Rémi Niero, Vernon - Condrieu (Frankrijk)
Domaine Niero is één van de klassieke producenten in Condrieu. Ze hebben een klein perceel op de prestigieuze ‘Vernon’-helling, het thuis van de oudste Viognier wijnstokken van de regio. De wijnen behoren tot de absolute top. Verwacht naast de florale tonen die typisch zijn voor Viognier ook een enorme diepgang en mineraliteit. Een echte luxe wijn, perfect voor knusse herfstdiners!
👉 Bekijk Rémi Niero Condrieu ‘Vernon’
De tijd van lichtvoetige rode wijnen is voorbij. In de herfst zoeken we sappigheid en gulheid! Warmere wijnregio’s zijn perfect voor dit soort stijlen. Chili bijvoorbeeld, met de Carmenère druif in de spotlight.
Viña Falernia, Carmenère Reserva - Elqui Valley (Chili)
De Carmenère druif staat bekend om zijn volle en zachte mondgevoel. Dat is precies wat we zoeken in de herfst! De hooggelegen wijngaarden behouden een aangename frisheid, waardoor de wijn mooi in balans blijft. Heerlijk bij romige ovengerechten of een oer-Hollandse stoofpot.
👉 Bekijk Viña Falernia Carmenère Reserva
Een glas zoete wijn is wellicht niet het eerste waar je aan denkt in de herfst. Toch, wanneer de eerste kaasplank op tafel staat, is dat precies wat wij aanraden. Het laagje zoet combineert prachtig met harde kazen of juist die geurige blauwe. Ook bij dessert een gouden combinatie!
Badsberg, Hanepoot Jerepigo - Breedekloof (Zuid-Afrika)
Hanepoot is de Afrikaanse benaming voor Muscat d’Alexandrie. De vergisting wordt vroegtijdig gestopt door toevoeging van alcohol, waardoor een wijn met restzoet ontstaat. Denk aan geuren en smaken van abrikozenjam, sinaasappelschil en honingraat. Heerlijk om een herfstavond mee af te sluiten!
👉 Bekijk Badsberg Hanepoot Jerepigo