In harissaboter gesmoorde wortel met parelcouscous
In harissaboter gesmoorde wortel met parelcouscous
Ingrediënten voor 4-6 personen
100 g gedroogde abrikozen
300 g wortels geschrapt
zout en peper
150 g parelcouscous
50 g amandelen
zeezout
1 bos dille + extra, grofgehakt
Voor de harissaboter
1 bosje peterselie + extra
1 bosje munt + extra, blaadjes geplukt
100 g boter zacht
2 el harissa Tunesische peperpasta
zout
Wel de abrikozen ca. 30 minuten in warm water. Hak voor de harissaboter de peterselie en de muntblaadjes fijn. Meng de zachte boter met de harissa, de peterselie, de munt en wat zout.
Smelt de helft van de harissaboter in een ruime stoofpan en leg de wortels erin. Bestrooi met zout en peper en draai het vuur middelhoog. Leg het deksel op de pan en smoor de wortels in 15-20 minuten beetgaar. Voeg eventueel een scheutje water toe als de boter dreigt te verbranden.
Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de abrikozen af en snijd ze in reepjes. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de amandelen goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat zeezout.
Giet de couscous af en laat kort droogstomen in een vergiet. Voeg de couscous, de abrikozen en de gehakte dille toe aan de wortels. Roer het geheel goed door, maar zorg dat de wortels niet uit elkaar vallen. Voeg de overige harissaboter toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Verdeel over een mooie grote schaal en maak af met de amandelen en wat verse kruiden.
Per portie (6): ca. 351 kcal
7 g eiwit · 20 g vet · 37 g koolhydraten