Gegrilde zwaardvis met kappertjes en haricots salade

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 g haricots
  • 2 el zout
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl rodewijnazijn
  • 2 el zwarte olijven, ontpit en in stukjes gesneden
  • 2 el fijngesneden platte peterselie
  • zout en peper naar smaak

voor de saus van de zwaardvis:

  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 el grof citroenrasp
  • 2 el kappertjes uit het zout of zuur, afgespoeld en gedroogd
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook, uit de per
  • olijfolie om te grillen
  • 4 zwaarvis filets van ieder ca. 175 g, drooggedept
  • grof zeezout
  • zwarte peper, uit de molen
  • voor garneren: 2 kleine rode uitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 1 citroen, in kwarten gesneden

Bereiding:

Maak de boontjes schoon. Breng water aan de kook met het zout en laat hierin de boontjes ca. 3 minuten blancheren. Spoel ze direct koud af en laat ze uitlekken. Doe ze in een kom en maak ze aan met de olijfolie en de rodewijnazijn. Voeg de olijven en de peterselie toe, maak op smaak met zout en peper en laat het geheel een half uur marineren op een koele plaats. Meng voor de saus de ingrediënten en zet hem opzij tot gebruik. 

Vet een grillplaat in en laat hem zeer heet worden. Gril de filets afhankelijk van de dikte ca. 1,5 minuut per kant totdat ze mooie roosterstrepen hebben. Leg ze op voorverwarmde borden en strooi er wat zeezout en grof gemalen peper over. Giet er steeds een eetlepel van de saus over en serveer met de bonensalade. Garneer met de uiringetjes, wat extra gesneden peterselie en een part citroen. 

Tip: dit recept is ook heerlijk met tonijn in plaats van zwaardvis.

Wijnsuggestie:

Gegrilde zwaardvis vraagt om stevigheid. Dus een rode wijn uit het zuiden van Italië. Op de villa schenken wij er een Albrizzi van Cantine Due Palme bij, een krachtige rode wijn van handgeplukte primitivo en cabernet sauvignon. Met een rijping op Frans eikenhout levert deze combinatie veel geur en aroma.

Bronvermelding: Italiaans kookboek Vegetarisch en vis op z'n Italiaans
  Recept downloaden

Cantine Due Palme Salento Albrizzi 2020

Dieprode wijn uit Zuid-Italië, met het aroma van gestoofd fruit en nieuw eikenhout. Prima wijn om zo te drinken. Maar de volle, zachte smaak combineert ook goed met gekruide schotels, pizza of barbecuegerechten.

Perswijn
2020
Perswijn: 3,5 sterren

Rode en zwarte bessen, rook, zoetzuur, goede tannine, kruidig
Gilbert & Gaillard
2019
Perswijn
2018
Perswijn: 4,5 sterren

Warm en intens, pruimen en chocola, sappig en smaakvol, milde tannine, verleiding

11,35

Vanaf 12 flessen 10,40 per fles

Even geduld a.u.b.