Wijncursus voor beginners:
SDEN 2

In deze SDEN 2 cursus leer je de basis van wijn. Dit is zowel in theorie, als in de praktijk. Je krijgt een algemeen beeld over hoe wijn wordt gemaakt, welke factoren daarbij een rol spelen, welke wijnstreken er zijn en wat de belangrijke druiven zijn (voor de inhoud in detail: zie onderaan deze pagina). ‘In de praktijk’ betekent concreet dat je elke avond 9 tot 11 wijnen proeft, die aansluiten op het thema van die avond. Huib en Jan-Jaap trekken uitsluitend gebieds-typische wijnen open van hoog niveau. Aan het einde van de cursus kun je deelnemen aan het landelijk erkend examen. 

Les 1 - Introductie, geschiedenis van de wijn, wijn proeven en beoordelen, druivenrassen, de druif en zijn omgeving/terroir, Elzas
Les 2 - Van druif tot wijn: oogsten, vergisten, rijpen, bottelen, mousserende wijnen, zoete wijnen, versterkte wijnen, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid Afrika
Les 3 - Frankrijk, Californië, Argentinië, Chili
Les 4 - Rest van Europa: Italië, Spanje, Portugal, Duitsland & Oostenrijk


Locatie & tijd

De cursussen vinden plaats op avonden van 20:00 tot 22:30 uur op twee verschillende locaties:

  • Vindict Winkel - Amsterdam Centrum: Elandsgracht 113, 1016 TT Amsterdam
  • Vindict Winkel - Amsterdam Noord: Docklandsweg 5, 1031CD Amsterdam

Wie geeft de cursus?

De lessen worden gegeven door de gepassioneerde wijnkenner Huib Edixhoven (oprichter van Vindict) en sommelier Jan-Jaap Altenburg.

Huib Edixhoven, oprichter van Vindict, is een gepassioneerde wijnexpert met indrukwekkende prestaties in de wijnopleidingen. Hij heeft twee boeken geschreven, is een vaste auteur voor Winelife Magazine en blogger voor Elle Eten. Huib deelt zijn uitgebreide kennis van de wijnwereld op een toegankelijke manier, waarbij hij sappige en constructieve informatie biedt, ondersteund door hoogwaardige wijnen. Hij opent regelmatig oude flessen uit zijn privé kelder om het plezier van wijn delen met anderen te benadrukken.

Jan-Jaap is een ervaren sommelier met bijna 10 jaar werkervaring in gerenommeerde restaurants. Samen met Nadien de Visser heeft hij de eerste Nederlandse wijnpodcast opgericht. Hij heeft zijn WSET3 behaald aan de Academie voor de Gastronomie en heeft onlangs deelgenomen aan de WSET4 Diploma course. Bovendien is hij een van de slechts 500 sommeliers wereldwijd met een diploma van de Association de la Sommellerie Internationale (ASI). Met veel enthousiasme deelt hij zijn kennis en neemt hij je mee in de wereld van wijn, want volgens hem is drinken ook een manier om te leren.


Cursussen 2024


Cursus 7 - donderdagen 23, 30 mei, 6 & 13 jun (VOL)
>> Locatie: Docklandsweg 5, 1031KN Amsterdam Docent: Huib Edixhoven

Cursus 8 - donderdagen 12, 19, 26 sep & 3 okt
>> Locatie: Elandsgracht 113, 1016TT AmsterdamDocent: Huib Edixhoven

Cursus 9 - donderdagen 10, 17, 24 & 31 okt
>> Locatie: Docklandsweg 5, 1031KN Amsterdam Docent: Huib Edixhoven

Cursus 10 - woensdagen 6, 13, 20, 27 nov
>> Locatie: Elandsgracht 113, 1016TT AmsterdamDocent: Huib Edixhoven

Cursus 11 - donderdagen 14, 21, 28 nov & 12 dec
>> Locatie: Elandsgracht 113, 1016TT AmsterdamDocent: Huib Edixhoven


Lessen inhalen

We krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is een les in te halen. Omdat onze cursussen vrijwel altijd vol zitten, is dit afhankelijk van afvallers in andere cursussen. Hier hebben wij vooraf vaak geen zicht op, dus vragen we onze cursisten mogelijke inhaallessen zelf in de gaten te houden.

Via onze website kan je zien welke andere cursussen er nog zijn en op welke data de door jou gemiste les in deze cursussen valt. In de week van die les kan je contact met ons opnemen om te laten weten dat je de les op deze datum graag wilt inhalen. Wij kunnen dan kijken of er ruimte is om de les in te halen op deze datum.


Kosten

  • De kosten voor de cursus bedragen:  € 285,-
  • Deze prijs is inclusief de te proeven wijnen en het studieboek 'Ik weet meer van wijn' à € 40,00
  • Riedel glazenset cadeau te gebruiken voor de cursus à € 50,00

Examen

Na deelname aan de cursus kun je meedoen aan het landelijk erkende examen SDEN 2 (Wijnoorkonde).
De kosten voor dit examen bedragen € 90,-, deze kosten zijn niet inbegrepen bij de cursus. Je kunt je inschrijven voor het examen bij de wijnacademie: SDEN 2 Examen Wijnacademie. Liever examen doen in Amsterdam? Als alternatief biedt het Wijninstituut soms examens in Amsterdam aan.

Het examen bestaat uit 50 multiple-choicevragen en het proeven van 4 wijnen. Om te slagen, moet je minimaal 60% van de vragen correct beantwoorden.


Inschrijven

Schrijf je nu in voor deze wijncursus en profiteer van de volgende voordelen:

  • Scherp geprijsde cursus
  • Cursusprijs is inclusief studieboek
  • Riedel glazenset cadeau
  • Mogelijkheid deel te nemen aan het landelijk erkende examen (SDEN 2)
Even geduld a.u.b.