Pizza met tomaat, artisjok, prosciutto en pecorino
Pizza met tomaat, artisjok, prosciutto en pecorino
Bereidingstijd: ca. 40 min. + ca. 2 uur wachttijd
Ingrediënten voor 2 personen
200 ml passata
1 potje artisjokharten in olie à ca. 190 g, uitgelekt
100 g pecorino geraspt
150 g prosciutto in plakjes
bakpapier
Voor de bodem
2 g droge gist
250 g bloem voor pizza + bestuiven
4 g zout
1 el olijfolie om in te vetten
Bereiding:
Meng voor de bodem de gist met 160 ml lauwwarm water en 2 el van de bloem tot een glad papje. Voeg dan het zout en de rest van de bloem toe en kneed in ca. 10 minuten tot een soepel deeg dat niet meer aan je handen plakt. Vorm een bol van het deeg en leg in een ingevette kom. Dek af met een schone theedoek en laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen.
Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. Vorm strakke bolletjes van het deeg en leg ze op een ingevet bakblik. Dek af en laat nog ca. 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C), bijvoorkeur met een pizzasteen erin.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Druk vanuit het midden met je vingertoppen het deeg uit tot een cirkel van ca. 25 cm Ø. Schuif het deeg voorzichtig op een stuk bakpapier of op een pizzaschep. Verdeel er de passata, de artisjokharten en de helft van de pecorino over. Bedruip met wat olijfolie. Schuif de pizza in de oven en bak in ca. 10 minuten goudbruin en gaar.
Neem uit de oven en verdeel de plakjes prosciutto over de pizza. Maak af met blaadjes basilicum en wat extra pecorino en serveer direct.
Per portie (2): ca. 895 kcal
49 g eiwit | 33 g vet | 97 g koolhydraten
Zuid-Italiaanse krachtpatser met diepgang en elegantie
8,5
Hamersma
2021
De Grote Hamersma:
8,5
Zuid-Italiaanse wijn, vol donker fruit, met geuren van stoer leer, houdt van hout maar niet te veel, met fijne tannine en inderdaad: een prima huiswijn.