Meloen met rivierkreeftjes, garnalen of kip en een pittig tomatensausje

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1  (cantaloupe) meloen
  • 1 dunne prei
  • 1 el olie

Naar keuze:

  • 2 ons rivierkreeftjes of gepelde grote garnalen of kipfilet
  • verse koriander

Voor de saus:

  • 2 dl tomatensap
  • 1 klein gesneden rood pepertje
  • 1/2 el komijnzaad, of 1 tl gemalen komijn
  • 1 el korianderzaad, of 1 tl gemalen koriander
  • het zaad uit 2 kardemompeulen of 1 mespuntje gemalen kardemom

Bereiding:
Maak eerst de saus. Wrijf de peper en de zaden met een snufje zout fijn in een vijzel, schenk er het tomatensap bij, roer goed door en schenk in een pannetje. Of doe de specerijen met het sap en een snufje zout in een mengbeker. Kook het tomatensap een paar minuten door. Laat volledig afkoelen. Snijd de meloen in ‘hapklare’ stukjes. Snijd het preitje aan dunne ringen. Snijd de kipfilet aan stukken of spoel de rivierkreeftjes of garnalen even af en droog ze.

Verwarm de olie in een koekenpan en bak de kipfilet een paar minuten tot het vlees wit is. Bak de prei even mee. Draai het gas uit en voeg de meloen toe. Als u rivierkreeftjes of garnalen gebruikt, gaan die gelijk met de meloen in de pan. Bestrooi het geheel met wat zout en peper. Hak de koriander fijn en strooi die erover.

Variant: kleine meloenen nemen, halveren en vullen met het mengsel en zo serveren.

Bronvermelding: Eten en Wijntips zomer 2014

Reichsrat von Buhl Pfalz Von Buhl Riesling Trocken
Alleen in webshop

Reichsrat von Buhl Pfalz Von Buhl Riesling Trocken 2017

Duitse witte wijn met de geur van appels en perzik en een frisse, sappige smaak. Heerlijk bij zoetwatervis, maar ook erg lekker in combinatie met schaal- en schelpdieren.

15
Perswijn
2017
Perswijn: 15 punten

De wijn geurt naar abrikoos, is iets kruidig en mooi rijp; de smaak is rijk maar strak, mooi droog en zilt.
Gelderlander
2016
De Gelderlander:

Stralend lichtgeel, kristalhelder. Verleidelijk geurenkoffertje met Granny Smith, grapefruit, rabarber en citroen. Haal de wok maar uit de kast met deze begeleider van schelp- en schaaldieren.
15
Perswijn
2015
Perswijn: 15 punten

Bloemen, perzik, citrus, appel, peer, lichtvoetig en sappig, fijne zuren, smaakvol, fijne bitters

11,90

Vanaf 12 flessen 10,95 per fles

Reichsrat von Buhl Pfalz Deidesheimer Riesling Trocken 2021

Bloemig en fruitig, met nuances van limoen en geel fruit: zo ruikt deze Duitse witte wijn. De smaak: pittig en frisdroog. Heerlijk bij zoetwatervis zoals forel of schaal- en schelpdieren.

9+
Hamersma
2021
De Grote Hamersma: 9+

Zoek je een riesling met zuiverheid, energie, reinheid, frisheid, puntigheid, viriliteit en een delicaat karakter? Goede raad. Kies Reichsrat.
16
Perswijn
2020
Perswijn: 16 punten

Peer, citrus, appel, grapefruit, elegant, jeugdig, droog, goede zuren
Perswijn
2019
Perswijn:

Bloemen, citrus, open, vuursteen, zacht en rins, goede zuren, milde zoettoon
15
Perswijn
2019
Perswijn: 15 punten

Abrikoos, kruidige bloemen, vuursteen, intens, goed fruit, pittige zuren

15,80

Vanaf 12 flessen 14,50 per fles

Domaine du Tremblay Quincy 2023

Frisse, droge witte wijn uit Frankrijk met de geur van vers fruit en citrus. De sappige smaak past uitstekend bij salades en koude visgerechten. Ook lekker bij gepocheerde of gebakken vis.

9
Hamersma
2022
De Grote Hamersma: 9

Karakteristieken: grapefruity, kruisbessen (het meest nadrukkelijk van alle appellations in de Centre-Loire), citrus en een buitengewone frisheid.
Perswijn
2021
Perswijn: 3,5 sterren

Groene kruiden, kruisbes, granny smith, rond, sap, bittertje, zuren

16,70

Vanaf 12 flessen 15,35 per fles

Even geduld a.u.b.