Muskaatwijn is de verzamelnaam voor aromatische en meestal vrij zoete wijnen van druiven uit de muskaatfamilie. Ze zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, van Portugal tot aan de Griekse eilanden, en waren ooit erg gewild bij de Venetianen. Van oudsher worden muskaatwijnen versterkt, zoals bijvoorbeeld bij Vin Doux Naturel uit Zuid-Frankrijk de gewoonte is. Van de muskaatdruif – ook moscatel genoemd – bestaan verschillende varianten, waarvan muscat blanc à petits grains en muscat d’alexandrie kwalitatief de beste zijn. Gebieden waar zoete muskaatwijn een specialisme is, zijn onder andere Setúbal in Portugal, Málaga in Spanje, de Franse Roussillon, het Italiaanse eiland Pantelleria en het Griekse eiland Samos. Schenk deze wijnen goed gekoeld bij (of in!) desserts met fruit, bij cake en gebak, of bij een pikante blauwaderkaas.
Amberkleurige versterkte zoete wijn uit Portugal met een intens, zuiver en fraai aroma van muskaat en gekonfijte vruchten. De volle, zoete smaak past heel goed bij niet al te zoete desserts. Goed gekoeld ook erg lekker als aperitief.
Portugese versterkte zoete wijn met een intens aroma van muskaat, geroosterde tonen en rood fruit. De krachtige smaak past heel goed bij pittige hapjes. Ook erg lekker als dessertwijn en bij gedroogd fruit.
Franse witte wijn met een fruitig aroma van verse muscatdruiven en lychees en een krachtige smaak. Goed gekoeld een lekker aperitief, maar ook heerlijk bij desserts met vers fruit.
Zuid-Spaanse amberkleurige wijn, met een intens aroma van muskaat en rijpe vruchten. De krachtig zoete smaak eindigt alcoholrijk én verfrissend. Lekker bij vruchtendesserts en taart.
Versterkte witte wijn die geurt naar verse muskaatdruiven. De wijn heeft een intens aroma en een krachtige, aanhoudende zoete smaak. Goed gekoeld heerlijk als aperitief of bij desserts met vers fruit.