Gambero Rosso is de uitgever van een wereldwijd toonaangevende gids voor Italiaanse wijnen: Vini d’Italia. Deze indrukwekkende gids verschijnt sinds 1987 elk najaar; teams van wijnexperts proeven er zo’n 25.000 wijnen voor, afkomstig van een dikke 2400 Italiaanse wijnproducenten.
Ze worden beoordeeld met 1 glaasje (goede wijn), 2 glaasjes (zeer goede wijn) of 3 glaasjes (uitzonderlijk goede wijn). De wijnen worden in de loop van een aantal maanden in fasen geproefd door regionale proefpanels en onder andere gekeurd op hun typiciteit.
De beste wijnen worden nogmaals beoordeeld door panels van specialisten uit heel Italië, om te bepalen welke wijnen de felbegeerde 3 glaasjes krijgen: ongeveer 2% van alle geproefde wijnen.
Krachtige, sappige droge witte wijn met intense aroma’s van perzik, nectarine, passievrucht, limoengras en gember. Vol en rijk van smaak met evenwichtige zuren en rijp geel fruit. De finale is lang met fijne bitters.
Zuid-Italiaanse, houtgerijpte, donkerrode wijn met de geur van zwart fruit, vanille en krenten. Krachtig maar toch zacht van smaak. Heerlijk om zo te drinken, maar ook goed bij geroosterd vlees, wild en kaas.
Krachtige droge witte wijn uit Italië, met een aroma van geel fruit en anijs. De volle, romige smaak komt goed tot z'n recht in combinatie met fijne visgerechten of romige pasta.