Kershaw Wines

Zuid-Afrika Zuid-Afrika - Elgin

Kershaw Wines

De Brit Richard Kershaw is een van die zeldzame mensen die zowel de theoretische als de praktische kant van wijn helemaal in de vingers heeft: hij is Master of Wine én succesvol wijnmaker. In 1999 emigreerde Richard naar Zuid-Afrika, leerde daar het wijnmaken en begon in 2012 voor zichzelf.

De wijngaarden van Kershaw Wines liggen in Elgin. Dit wijngebied in de West-Kaap is volledig door bergen omgeven en ligt maar 10 kilometer van de oceaan. Het klimaat is er dan ook koel, met een sterk verschil in temperatuur overdag en ’s nachts: goed voor de ontwikkeling van aroma’s in de druiven. Kershaws handelsmerk zijn klonen van wijnstokken – voornamelijk chardonnay en syrah – die volledig zijn afgestemd op het terroir van de percelen waarin hij ze plant. En ook die percelen zijn zeer zorgvuldig uitgezocht op hun ligging en bodemsamenstelling.

In de kelder probeert Kershaw de wijn zo min mogelijk te ‘verstoren’ met allerlei ingrepen. Hij bedenkt slimme alternatieven voor bestaande methodes. Zo gebruikt hij blokken diepgevroren koolzuurgas om bepaalde delicate wijnen mee ‘door te roeren’: de bubbels van het gas zorgen voor beweging in de wijn, zonder dat er zuurstof bij komt. Kershaws wijnen zijn dan ook iets heel bijzonders: intens maar elegant, complex en verfrissend, met een uitgewogen balans en een mooie, lange afdronk.

Herkomstgebied

Dit vinden de wijnexperts van Kershaw Wines

Vinous
Vinous – Neil Martin

British-born Richard Kershaw MW hit the ground running when he launched his namesake label in 2012, focused to an almost obsessive degree upon cool-climate, single-site clonal wines. His range of Chardonnay, Pinot Noir and Syrah is complicated and can be confusing – we’re not all Masters of Wine! I had to be careful not to mix up the assorted labels specified by soil type and geographic coordinates. God knows how they are supposed to trip off your tongue when asking the sommelier for a bottle. However, once you overcome identifying exactly what you are drinking, then the tremendous quality makes it all worthwhile. I will leave readers to peruse the wines, but broadly speaking, they are consistent across the range yet sufficiently different to make their unique bottling worthwhile. Readers should note that you do not have to be a Master of Wine to enjoy one of Kershaw’s wines – but it might help.

(april 2021)
The Wine Advocate
The Wine Advocate – Anthony Mueller

Richard Kershaw MW has put forth an impressive array of thoughtfully crafted bottles that express the terroir or clone from which they spring. With the Clonal Selection range, Kershaw experiments with identical clones of Chardonnay and Syrah grown in different soils and bottled individually. These wines possess an honesty that is refreshing and demonstrates the nature of clonal selection and its interaction with terroir via the focus of a Master of Wine. They are limited production and available only through allocation. It will be your lucky day if you seek them out and attain a bottle for yourself.
 

(oktober 2019)
Even geduld a.u.b.