Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op druivenras
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op producent
Zoek op smaakprofiel
  • Rood
  • Wit
  • Rosé

Château Mourgues du Grès

Rhône - Frankrijk

Château Mourgues du Grès

In het zonovergoten Franse zuiden, op het plateau van Beaucaire in de Costières de Nîmes, ligt het mooie historische domein Mourgues du Grès. Eens behoorde het domein toe aan de Ursulinen van Beaucaire, vandaag de dag maken François en Anne Collard hier een prachtige serie biologische wijnen die tot de beste van de streek gerekend worden. Overigens verwijst de naam Mourgues du Grès nog altijd naar de historie van het domein. ‘Mourgues’ is de Provençaalse benaming voor nonnen. Grès verwijst dan weer naar de platte ronde stenen (galets) die het terroir van Costières de Nîmes kenmerken. 

François keerde in 1990 terug naar het familiedomein en bottelde in 1993 zijn eerste wijn. Altijd al georiënteerd op biologische principes, ontving het domein in 2014 de officiële certificering voor biologische wijnbouw. De wijngaarden met onder meer rolle (vermentino), grenache blanc, grenache noir en syrah worden begraasd en bemest door schapen en hebben een natuurlijk laag rendement. De ronde stenen in de wijngaard (grès of galets) zijn mede verantwoordelijk voor de arme, maar perfecte bodem voor kwaliteitswijnbouw. Beperking van de opbrengst per wijnstok zorgt voor rijpe druiven met veel smaakconcentratie en dat proef je terug in de wijnen. Overigens zijn ze allemaal zeer doordrinkbaar en droog van smaak. Sinds de oogst van 2015 worden de wijnen op Mourgues du Grès zonder sulfiet gemaakt, wat zorgt voor meer puurheid in smaak en expressievere fruitgeuren. 

Op het etiket van de wijnen staat – zeer toepasselijk – de zonnewijzer afgebeeld die ook op de muur van het domein te vinden is, omlijst door de woorden ‘sine sole nihil’. Niet alleen past deze vrolijke variatie op het Spartaanse ‘sine labore nihil’ perfect bij het zonnige weer in Costières de Nîmes, het is ook het geheim van de uitmuntende kwaliteit van de wijnen. Het is immers dankzij het warme Mediterraanse klimaat dat de druiven optimaal rijp worden, en de wijnen zo lekker.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.