Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op druivenras
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op producent
Zoek op smaakprofiel
  • Rood
  • Wit
  • Rosé

Agrapart & Fils

Champagne - Frankrijk

Niet elk champagnehuis heeft zijn eigen wijngaarden. Agrapart & Fils heeft het geluk wél zelf druiven te kunnen telen. Zo kan dit sympathieke familiebedrijf in Avize de kwaliteit van het hele proces van champagne maken van begin tot eind sturen, en dat is precies wat wijnmaker Pascal Agrapart wil. 
De wijngaarden van Agrapart, 10 hectare verdeeld over 55 percelen, liggen in de Côte de Blancs, het deel van de Champagne waar chardonnay de grote specialiteit is. Die druif doet het erg goed op de kalkhoudende bodems hier en dat is te proeven in de wijn. Bij Agrapart doen ze er veel aan om de kenmerken van bodem en druif terug te laten komen in hun champagne. Zo gebruiken ze ‘huisgemaakte’ compost om het bodemleven te bevorderen en de wijnstokken sterker te maken. (Het paard waarmee de wijngaarden geploegd worden, levert daar vast ook een bijdrage aan.)

Verder verwerkt Pascal Agrapart de druiven van de diverse percelen apart tot wijn en gebruikt hij gisten die van nature op en rond de druiven voorkomen. Agrapart experimenteert graag een beetje – bijvoorbeeld met druivenrassen die in het verleden een grote(re) rol speelden in de streek – maar zijn doel is toch vooral om ieder jaar weer levendige, prachtig zuivere champagnes te maken. En daar slaagt hij meesterlijk in.

Tim Atkin (master of wine en wijnschrijver): Pascal Agrapart is one of the rising stars of the Côte des Blancs, making (mostly) bone-dry, oak-fermented Blanc de Blancs from old-vine chardonnay. Look out for their Les 7 Crus, a blend of grapes from all seven villages in which the family owns vines.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.