Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op druivenras
Zoek op land
Zoek op herkomstgebied
Zoek op producent
Zoek op smaakprofiel
  • Rood
  • Wit
  • Rosé

Waardoor ontstaan prijsverschillen in wijn uit hetzelfde gebieden?

Kwaliteit begint in de wijngaard. Het prijsverschil van een fles wijn trouwens ook! Van grote invloed is het rendement per druivenstok. In het algemeen geldt dat lagere rendementen leiden tot meer concentratie en rijpheid van de druiven. Met als resultaat: wijn van hogere kwaliteit. Lage rendementen worden bereikt door bijvoorbeeld streng te snoeien in de winter, zodat het aantal uitlopers en toekomstige druiventrossen beperkt wordt.

Als irrigatie is toegestaan, heeft dat een behoorlijke invloed op het volume en daarmee het gewicht van de druiven. De kunst is vooral om het irrigeren van een wijngaard te beperken. Dit zorgt niet alleen voor een beperking van het rendement, ook duurt het rijpingsproces van de druif langer. Teveel irrigatie vertraagt de rijping en geeft minder rijpe druiven. De opbrengst per hectare in een zelfde wijnstreek kan dus behoorlijk uiteenlopen. Waar een kwaliteitsproducent zijn rendement tot bijvoorbeeld 6.000 kg druiven per hectare weet te beperken, kan de buurman - met irrigatie - wel 15.000 tot 20.000 kg per hectare oogsten.

Een andere belangrijke kostenfactor zijn de werkzaamheden in de wijngaard, van wintersnoei tot en met de oogst. Een seizoen heeft minimaal vijf bewerkingen nodig. Maar een kwaliteitsbewuste wijnboer zal, afhankelijk van de omstandigheden in een jaar, wel tien tot vijftien keer rond moeten gaan. Dit werkt uiteraard behoorlijk kostenverhogend.

Wijn bestellen in onze webshop
Even geduld a.u.b.